funnydogs.freewb.hu
"Arnold, Vazul, Bindi"

MENÜ
Winkler Róbert Kutyaszorító c. könyvéből: :

Bullterrier

 "Érdekes arcú állat. Gyakorlott tévénéző a bullterrier szót hallva két dologra asszociál: Friderikuszra meg a herefogóra. Bizony, kemény fajtával állunk szemben, amely egyre inkább divatba jön nálunk. A bullterrier már csak azért is jó befektetés, mert ha drága pénzen megvettük, biztosak lehetünk benne, hogy a kutyusban még a szágúldó 78-as troli sem tud kárt tenni. Ára húsz-harminc-negyvenezer forint körül mozog, de igényeseknek tudok egy eladó kétszeres bajnok fedezőkant százötvenezerért.
A bullterrier kitenyésztésekor a legfontosabb szempont a strapabírás volt. A tenyészállományt először sós kútba és kerék alá tették, cápák közé hajigálták, lelégpuskázták, és a fejük fölött próbarobbantás hajtottak végre atombombával. A túlélőket azután kiválogatták a döglöttek közül, és adott volt az új fajta, amely hihetetlenül szívós, erős és gyors, golyóálló páncélzata még egy tehervonattal is vígan dacol, ámde végtelenül bunkó. Akinek vannak favágó rokonai, el tudja képzelni, mily megejtően egyszerű, tiszta szívű, lelkes és barátságos állat.
Jellegzetes horkantásokkal hozza vissza a mestergerendát, lankadatlan farkcsóválással adózva annak a ténynek, hogy nagy barátja, az emberiség percről percre szaporodik. Előny a körkörös ütközésvédelemre épülő passzív biztonsági rendszer. Egyszer a saját szememmel láttam, hogy az éjszakai sétáltatáskor egy bullterrier lelkesen nekifutott egy kőfalnak (nem vette észre, hogy a labda már visszapattant). Jókorát csattant. Minden jelenlevő kutyásban meghűlt a vér. A bullterrier mereven állt vagy 5-6 másodpercig, majd megrázta magát, és boldog farkcsóválással szaladt tovább.
Az átlagkutyák közé szabadult bullterrier lelkivilágát úgy érthetjük meg, ha elképzeljük Günthert, a burlengandi trakrorost egy kőszegi diszkóban. Bizony, azt hiszi, övé a világ, és valljuk be, nem jár messze az igazságtól. Világraszóló nevelési fegyvertény, ha hívásra a bullterrier a gazdájához szalad. Az állatidomárok nem véletlenül foglalkoznak inkább oroszlánokkal."

 

Angol Bullterrier

 forrás: Korsós András - ebmester.hu

Eredete:

Bullterrier. Angol bullterrier. "Az előítéletek áldozata". A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. A tenyésztési cél a kezdetekben kizárólag fehér egyedekre irányult. Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is, így már a kezdetektől fogva kiállításokon is szerepeltették  ezek a kutyákat. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből.

Fehér herceg:
Raymond Oppenheimer nevéhez fűződik a modern bullterrier kitenyésztése. Mára már nem csak elfogadott, de teljesen egyenértékű a színes bullterrierek tenyésztése. A bullterrier mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta.

Határtalan önbizalom:
Hűséges társa az embernek, ugyanakkor állandó figyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a "fejére nőhet". Saját elgondolása van a feladatokról és bizony nem mindig könnyű elérni velük a kitűzött célt. Igazi terrier. A bullterrier nem parancsoláshoz szokott embernek való kutya, de még kevesebb örömöt ígér az engedékeny gazdának, ugyanis a laza bánásmódot szemérmetlenül, szemtelenül, kihasználja. A bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden és mindenki felé, kíváncsisága nem ismer határt. Az agresszió nem megengedett, a kiállításokon ill. a tenyésztésből kizáró ok!  Vidám emberek, vidám kutyája! A gyerekekkel kimondottan jó a kapcsolata, bár hevességük és kedvességük néha "túl sok"-nak tűnhet.  Átlagos életkora 10-12 év. A standard nem tesz említést, se súly-, illetve méretkorlátozásról, a  lényeg az összkép. Szőre sima rövid, ezért lakásban is könnyen tartható. Színe lehet fehér (nálunk csak a fejen lévő foltok a kívánatosak, pl. monokli, fülfolt). csíkos, vörös, fekete-fehér és fekete-fehér csíkos jegyekkel (ezek általában a lábvégeken, illetve a pofán láthatóak). A kék és a májszín nagyon nem kívánatos. A fajta egyedi jellegét tagadhatatlanul a fej formájának köszönheti. Elölről nézve tojás alakú, teljesen telt. A profilt a fej felső részétől az orrhegyig szelíd ív teszi jellegzetessé. A fajta kistestvére a miniatűr bullterrier, de nálunk a max. marmagaság 35,5 cm lehet.

Teste:

A bullterrier háta rövid és erős, lágyéka széles és izmos. Rövid, alacsonyan tűzött farkát vízszintesen kinyújtva hordja; a farok a tövénél vaskos, majd fokozatosan kihegyesedik. Szemből nézve a mellkas mély, a bordák szépen íveltek. Vállai lejtősek. A párhuzamos, erős csontú lábak ízületei szépen kirajzolódnak. Mancsai kerek alakúak és erősek, lábujjai íveltek. Izmos nyaka hosszú, feszes és enyhén ívelt.

Feje:

Feje hosszú, erős és magas, de nem elnagyolt formájú. Szemből nézve tojásdadnak tűnik, a formát sem üregek, sem benyomódások nem törik meg. A koponya a fülek között csaknem lapos. A fülek kicsik és vékonyak; egymáshoz közel vannak, és felmerednek. Kicsi, háromszögletű szemei ferde metszésűek. A bullterrier harapása ollószerű.

Marmagassága:

A fajta standard nem tartalmaz előírásokat a bullterrier magasságára, vagy súlyára vonatkozóan; az azonban fontos, hogy erőteljes kutya benyomását keltse.
A marmagassága általában 40-50 cm között van.

Testtömege:

A szukák 24-28 kg, a kanok 28-36 kg közöttiek.

Szőrzete:

A fényes, rövid, testhez simuló szőrzet kemény tapintású.

Színei:

A bullterrier lehet tiszta fehér, illetve fehér alapszínű, a fején foltokkal. A fehér színű egyedek testén nem lehetnek színes foltok. Vannak emellett vörös (és azok különböző árnyalatai), fekete csíkos, tigriscsíkos és háromszínű egyedek is. A színes kutyák esetében egy színnek kell dominálnia. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük.

Alomszáma:

4-8 kölyök

Várható élettartama:

10-12 év

Jelleme:

Barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatal korában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit. Bátor és nagyon kitartó, a fájdalomra szinte teljesen érzéketlen - éppen ezért sokszor a betegségeit is csak akkor lehet észrevenni, amikor már majdnem túl késő. Általában egészséges fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, ám akaratos, sőt makacs is tud lenni.

Társas viselkedése:

A bullterrier rendszerint remekül kijön a gyerekekkel. Igen toleráns, és nagyon jól tűri a durvább játékokat is. Az egészen kicsi gyerekekhez kissé túl szilaj lehet. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal sincs gondja. Azonos ivarú kutyával szemben is barátságos természetű, de keményen lép fel ha a védelméről van szó. Jellemzően konfliktuskerülő típus, így egy tenyészetben is könnyen tarthatók együtt a megegyező nemű kutyák. A látogatókat megugatja, de ennél tovább nem megy. A felnőttekkel és a gyerekekkel szemben is barátságos viselkedésű.

Szőrzetápolási igénye:

A bullterrier szőrzete nem sok gondozást igényel. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel vagy gumkefével lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és ki- lazult szőrszálakat a bundájából. A karmait röviden kell tartani. A hallójáratot időnként meg kell tisztítani; ehhez speciális fültisztító használata szükséges. A fehér színű bullterriert néha muszáj megfürdetni, de igyekezni kell ezt minél ritkábban tenni. Puha fekhelyet célszerű biztosítani a számára, különben a nyomáspontokon bőrkeményedések alakulnak ki.

Tanítása:

E kutya nevelését egészen fiatal korában el kell kezdeni, mivel a felnőttkor elérése után már túl erős és befolyásolhatatlan ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. A póráz rángatása különösen gyakori probléma. Értelmes állat, amely gyorsan tud tanulni, de makacs is tud lenni. Gazdájának sok türelemre van szüksége, és igen következetesnek kell lennie, ugyanakkor megértően és kedvesen kell viselkednie. Ha a nevelése eléggé változatos, a kutya nem fogja elveszíteni az érdeklődését, és nem is adja fel a tanulást. Érdemes a kölyköt beíratni egy színvonalas engedelmességi tanfolyamra.

Mozgásigénye:

A bullterriernek eléggé sok mozgásra van szüksége. A hosszú séta a városban vagy az erdőben, a kerti labdázás, az úszás vagy a kerékpáros sétáltatás mind megfelelő gyakorlatok a számára. A bullterriert felnőttkora előtt nem szabad kerékpáron sétáltatásra vinni - és akkor sem ajánlatos túlzottan megeröltetni.

Alkalmazásai:

Szinte kizárólag családi kutyaként tartják. Általában nem kedveli a kutyás sportokat - főként akkor nem, ha nincs benne versenyszellem -, de a csak szórakozásból űzött sportokban szívesen benne lehet.

 

Hírek

 • 2010.12.25-26.
  2010-12-04 23:31:17

  Kellemes Karácsonyi Ünnepet kívánunk!

   karibull

  karipit

  \

Szavazás

Tetszett ez az oldal?
nem
igen
Asztali nézet